Kronisk stress
Med den rette hjælp kan du altid komme ud af en tilstand af stress. Kronisk stress, som er den lægelige betegnelse for langvarig stress, er derfor misvisende, fordi ”kronisk” oftest henviser til en sygdom, som du skal forholde dig til resten af dit liv. Stress er ikke en sygdom, men en tilstand og derfor altid til at komme ud af. Men der skal erkendelse, værktøjer og behandling til!
Hvordan opstår kronisk stress?
Kronisk stress opstår, når man i måneder eller år har overhørt kroppens signaler og i denne periode har haft et forhøjet niveau af stresshormoner i kroppen. Her er det særligt stresshormonet kortisol, som spiller en afgørende rolle for udviklingen af kronisk stress. Kortisol udløses, når vi har en oplevelse af, at der er ”far på færde” og hjælper os med at kunne håndtere en farefuld situation. Ved langvarig kronisk stress bliver udfordringen at vores hjerne fejlfortolker stort set alle situationer som farefulde og derfor ophobes kortisolniveauet i kroppen. Både krop og sind er i konstant alarmberedskab.
Kronisk stress opstår typisk som et decideret stresskollaps. Et menneske kan af mange forskellige årsager have svært ved at erkende alvoren i sin situation og udvikler typisk strategier, der hele tiden udsætter en stillingtagen til den tilstand, som over lang tid har krævet behandling.
Kronisk stress ændrer din hjerne
Amygdala er det område i hjernens tindingelap som bl.a. håndterer frygt og forsvarsreaktioner. Når vi udvikler kronisk stress, er amygdala mere eller mindre konstant aktiveret og det gør området fysisk større. Amygdala sender besked til binyrerne om at producere flere stresshormoner og det får den konsekvens, at vi får tunnelsyn og konstant har fokus på alt det, der potentielt er farligt for os. Sindet begynder at opfinde farer som ved en normal tilstand ikke fortolkes som farefuld. Bekymringer, katastrofetanker, hvad nu hvis tanker fylder mere og mere fordi den store mængde af kortisol i kroppen har indstillet sindet på, at stort set alt kan gå galt. I takt med at Amygdala vokser, begynder det område i hjernen, som kaldes Hippocampus, at skrumpe. Hippocampus primære opgave er at regulere stresshormoner i kroppen og give kroppen mulighed for at falde til ro. Samtidig understøtte Hippocampus vores evne til at tænke rationelt, fornuftspræget og logisk. Når hippocampus skrumper påvirker det derfor vores hukommelse, vores overblik og evne til problemløsning.
Langvarig kronisk stress er en invaliderende og på sigt farlig tilstand, som kræver professionel behandling.