Har jeg stress?

Du er højst sandsynligt landet på denne side, fordi du har en mistanke om, at du selv har fået stress eller er pårørende til et menneske, som du tror har stress.

Måske kender du denne situation…

Det sidste stykke tid, er du begyndt at glemme helt indlysende ting og har fået svært ved at koncentrere dig. Din lunte er blevet kortere og du har uro i kroppen. Du har ofte hovedpine, føler dig udmattet, men har samtidig fået svært ved at sove ordentligt om natten… forleden fik du pludselig hjertebanken og trykken for brystet…

Sådan begynder stress typisk at vise sig, men det er en tilstand som udvikler sig langsomt over tid og derfor ofte kommer snigende, uden at vi rigtig forstår, hvad der sker med os. Vi har vænnet os til at udsætte behov, overkomme mere end vi evner og overhøre både fysiske og psykiske stresssymptomer. Derfor kan det være svært at erkende, at det er tid til at søge hjælp.

Har du mistanke om at du er ved at udvikle stress, skal du altid som det første opsøge din læge. Fortæl så detaljeret som muligt om de symptomer du oplever at have. Det kan både være fysiske stresssymptomer, psykiske stresssymptomer og/eller adfærdsmæssige symptomer.

Fysiske symptomer

Hovedpine, hjertebanken, rysten på hænderne, svimmelhed, trykken for brystet, mavesmerter, hyppig vandladning, diarre, smerter, nedsat sexlyst, hyppige infektioner, forværring af kronisk sygdom.

Psykiske symptomer

ulyst, træthed, indre uro, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, rastløshed, irritabilitet, lav selvfølelse, angst, nedsat humoristisk sans, følelse af udmattelse, depression.

Adfærdsmæssige symptomer

søvnløshed, hyperventilation, mister overblik, indesluttethed, vrede, aggressivitet, nedsat præstationsevne, ubeslutsomhed, øget brug af stimulanser, trøstespisning, ændrede kostvaner, sygefravær.

Redskaber til at håndtere, forebygge og behandle stress

I et stresscoachingforløb starter jeg med at give dig redskaber til at få ro på en overophedet hjerne fuld af tankemylder og uro. Det kræver øvelser, som kan nedbringe niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen og så kræver det værktøjer til at stoppe en ofte negativ tankevirksomhed, der er kommet ud af kontrol. Denne del af dit stresscoachingforløb har fokus på selve behandlingen af den stresstilstand du oplever. Når der er kommet mere ro og overskud tager vi fat på selve stresscopingen, dvs. hvordan du lærer at mestre de situationer som typisk fremprovokerer stress. Du udstyres her med en samlet værktøjskasse, som du kan bruge til at håndtere og forebygge stress fremadrettet, så du sikrer, at stresstilstanden ikke kommer igen.