Fysiske symptomer på stress

Som regel begynder stress med en række fysiske symptomer. Alle kender følelsen i kroppen, når vi bliver udsat for en stor forskrækkelse. Hjertet hamrer, vi mærker en dyb indre uro, rysten på hænderne og koldsved på panden. Dit alarmberedskab er akut aktiveret og du oplever ubehagelige fysiske symptomer, før du har nået at bearbejde situationen mentalt. 

Symptomer på stress

Ved længerevarende belastning aktiveres alarmberedskabet på samme måde, som når vi udsættes for en forskrækkelse, men belastningen har ikke en akut karakter og kommer gradvist- ofte uden vi helt lægger mærke til det. De fysiske symptomer kommer af, at det der kaldes ”det sympatiske nervesystem” aktiveres. Det sympatiske nervesystem funger i kroppen på samme måde som speederen i et køretøj. Vi fortæller kroppen, at den skal skabe aktivitet og både hormonet adrenalin og stresshormonet kortisol frigives i store mængder, som gør os i stand til at bekæmpe ydre farer. Vi kommer i alarmberedskab. Blodtryk og puls stiger, fordøjelsen går i stå, vejrtrækningen bliver overfladisk og blodet løber fra vores muskler til de indre organer for at sikre vores overlevelse. Kroppen sætter gang i en lang række fysiske reaktioner, som gør os i stand til at handle på en grundlæggende menneskelig urmekanisme, der sætter os i højeste alarmberedskab, så vi får superkræfter og gør os i stand til enten at kæmpe eller at flygte.

Kroppens alarmberedskab er sundt og fungerer som det skal, så længe kroppen får lov at restituere. Ved langvarig stress udelader vi restitutionen og det slider over tid. Den store mængde kortisol i kroppen påvirker hjernen, så vi mister fokus og begynder at have udfordringer relateret til hukommelse og koncentration. Hovedpine, muskelspændinger og uforklarlige smerter bliver en del af hverdagen og hæmmer vores normale livsudfoldelse.

 

De mest udbredte fysiske symptomer på stress er:

Hovedpine, hjertebanken, rysten på hænderne, svimmelhed, trykken for brystet, mavesmerter, hyppig vandladning, diarre, smerter, nedsat sexlyst, hyppige infektioner, forværring af kronisk sygdom.

En lang række kroniske sygdomme kan forværres af stress.

  • Højt blodtryk forværres typisk af stress
  • Sandsynlighed for blodprop i hjertet forværres ved iskæmisk hjertesygdom
  • Astma forværres typisk af stress
  • Migræne forværres typisk af stress
  • Diabetes forværres typisk af stress
  • Visse former for epilepsi forværres af stress
  • Kroniske infektioner forværres typisk af stress
  • Psoriasis forværres typisk af stress
  • Leddegigt forværres typisk af stress

 

Føler du dig overbelastet og oplever du nogle af ovenstående fysiske symptomer på stress, er det måske blevet tid til at opsøge professionel hjælp.

  •