De første tegn på stress

Mennesker er forskellige og derfor er de første tegn på stress det også. Jeg har efterhånden arbejdet med stresshåndtering og stressforebyggelse i mange år og min erfaring siger mig at der ikke er to forløb der er ens. Når de første tegn på stress begynder at melde sig, er der dog nogle generelle symptomer vi skal holde øje med.

De første tegn på stress er som regel kendetegnet ved et underskud på energikontoen. Det kan være pludselige udmatninger, hvor du føler dig helt udkørt og så kommer energien langsomt igen, men det kan også være en mere generel fornemmelse af at være lav på batterierne. Du kan opleve vedvarende tendens til hovedpine, svimmelhed, søvnbesvær og problemer med fordøjelsen. Måske overreagerer du følelsesmæssigt i en situation og oplever at lunten begynder at blive kortere. Du kan føle dig frustreret, irriteret og have en utålmodighed og uro indeni, som begynder at påvirke din relation til kolleger og familie. Et andet tegn på begyndende stress kan være koncentrationsbesvær og manglende evne til at fastholde fokus. Stresshormonet kortisol udløses i kroppen, når vores alarmberedskab er aktiveret og over længere tid, vil det betyde at kortisolniveauet i kroppen bliver for højt og begynder at ophobe sig i kroppen. Det påvirker hjernen, så vi begynder at få svært ved at huske. Mange mennesker nævner netop det, som noget af det første de registrerer som et tegn på at noget er galt. Du kan sidde til et møde og pludselig kan du ikke huske hvad mødet handler om, eller hvad du er i gang med. Disse hukommelseskolaps skal du lægge særligt mærke til og tage alvorligt.

Tag dine symptomer på stress alvorligt

Hvis du genkender nogle af symptomerne beskrevet ovenfor, skal du reagere, for situationen løser ikke sig selv. Del nogle af dine tanker med de nærmeste, tag fat i din leder og få professionel hjælp til at forebygge og håndtere stress, så du forhindrer at dine symptomer udvikler sig til langvarig kronisk stress. Stress er en tilstand og ikke en sygdom. Derfor er det forholdsvist nemt at komme ud af en stresstilstand, hvis du har fået professionel hjælp til det, men hvis du er i en stresstilstand over længere tid, kan din stress udvikle sig til sygdom. Derfor er det så vigtigt at du reagerer på de signaler, din krop forsøger at sende til dig.

Et stresscoachingforløb hos Cavallius Coaching indeholder typisk 5 samtaler og for rigtig mange mennesker er det nok til at få bugt med de første begyndende stresssymptomer og blive udstyret med en værktøjskasse, som kan bruges til at håndtere og forebygge stress.